HU  .  EN

HU  .  EN

Azul Engineering Kft.

H-1222 Budapest, Háros utca 11.
Telefon: +36 30 513 4353
E-mail: info@azuleng.hu

Optisys Projekt: Polimer használata üveg helyett

A műanyag alkatrészek felületén lévő mikroszerkezetek szimulációjával bővült a CADMOULD.

A közép- és felsőkategóriás autók autók egyre nagyobb hányada használ LED-es fényszórókat. Mivel a LED-ek kevesebb hőt generálnak, mint a klasszikus izzólámpák, ez lehetőséget teremtett arra, hogy a lencsékben lévő üvegelemeket átlátszó műanyagból készült könnyebb és olcsóbb lencsékkel helyettesítsék, amelyek ugyanazoknak az optikai követelményeknek felelnek meg, mint üvegtársaik. Az Optisys projektben, a Cadmouldot fejlesztő Simcon, mint a fröccsöntés szimulációjának technológiai vezetője együttműködött a világ vezető autóipari beszállítóival többrétegű üvegmentes lencsék kifejlesztésében LED-fényszórókhoz.

Felületi mikrostruktúra

Az Optisys projekt legfontosabb fejlesztési célja a mikroszerkezetek felhasználása a fényszóródás javítására, a lencsék térfogatának és méretének csökkentése mellett, a Fresnel lencsék alapelveinek felhasználásával. Ezeket a mikroszerkezeteket az alkatrész felületén generálják a fröccsöntési folyamat során, olyan geometriák felhasználásával, amelyeket közvetlenül a szerszámba gravíroznak. A Simcon a projekt keretében fejlesztette ki a megoldást az ilyen szerkezetek szimulációjára, így mára ez a típusú szimuláció szolgáltatásként is elérhető. Ezt a funkciót a Cadmould fröccsöntési szimulációs szoftverbe is beépítették.

Magas optikai minőségű lencsék, többlépcsős fröccsöntési folyamattal

A lencsék magas optikai minőségét többrétegű szerkezettel érik el, amely különféle anyagokból áll, mint például a PMMA és a PMMI. Ennek a vastag, többrétegű, szabad formájú lencse tervezésének optimalizálásához a Cadmoulddal teljes mértékben integrált VARIMOS optimalizáló megoldást használták. A Varimos a Cadmould sebességét és pontosságát kihasználva automatizáltan megvizsgálja a paraméterek különféle kombinációit ezek alapján optimalizálja az alkatrészek geometriáját és a gyártási paramétereket. „Ily módon a VARIMOS-ba beépített mesterséges intelligencia automatikusan felfedezi és megtanulja a különböző paraméterek, például a rétegek vastagságának, a gát helyének, az ömledék hőmérsékletének hatásait. Ezután a tanultak alapján kiszámítja az optimális megoldást.”- magyarázza Max Mades, a kutatás és kihelyezés projektvezetője.

Sikeres együttműködés

Az Optisys projektben a Simcon szorosan együttműködött több partnerrel, köztük a Hella GmbH & Co. KgaA-val, a vezető fényszóró és világítóberendezés gyártóval, a KrausMaffei Group GmbH-val, műanyagok gyártására és feldolgozására szolgáló gépek gyártójával, valamint a Fraunhofer Intéettel. A projektet a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) támogatta.

Az eredeti, angol nyelvű cikket ide kattintva olvashatja.

Tudjon meg többet a Varimosról:
Varimos: Fröccsöntés optimailzáció

Tujdon meg többet az Optisys projektről német nyelven: Optisys

Megjelent a Cimatron 24 verzió!

Megjelent a Cimatron 24 verzió!

A Cimatron 2024-es verziója forradalmi újításokat hoz a fejlett szerszámkészítés terén. A Cimatron, a szerszám- és szerszámipar vezető CAD/CAM szoftverszállítója, létrehozta az új verziót, amely erőteljesebb alapvető képességekkel rendelkezik minden területen. Ezen felül új technológiákat vezet be a Sandvik Coromanttal való együttműködés révén. A Cimatron 2024 egyszerűsíti és automatizál számos feladatot a szerszámtervezők számára, ezzel növelve a termelékenységet és bővítve a lehetőségeket a digitális kapcsolódás terén.

GF Nyílt nap 2022 Október 18-20.

GF Nyílt nap 2022 Október 18-20.

Várjuk partnereinket a GF Nyílt napon, ahol bemutatjuk a Cimatron CAD-CAM szoftvert.
Időpont: 2022 Október 18-20.
Helyszín: 1112 Budapest, Repülőtéri út 2/a

Cadmould Webinar - Minőség maximalizálása temperálórendszer optimalizálásával

Cadmould Webinar - Minőség maximalizálása temperálórendszer optimalizálásával

Julius Kaschub, a Simcon szakértője gyakorlati példák segítségével mutatja be a bevált eljárásokat, összpontosítva a kulcselemekre.

Optisys Projekt: Polimer használata üveg helyett

Optisys Projekt: Polimer használata üveg helyett

A vezető nemzetközi vállalatok és intézetek konzorciuma lehetővé teszi új, többrétegű lencsék gyártását LED-es fényszórókhoz.

A Synergy MouldWorks 20%-kal gyorsabban szállítja a szerszámokat a Cimatorn segítségével

A szerszám- és egyedi gyártással foglalkozó vállalat integrált CAD / CAM szoftvert használ az ügyfelekkel való tervezési együttműködéshez, összetett, nagy pontosságot igénylő szerszámok gyártásához.

Szolgáltatásaink a koronavírus ellen

Szolgáltatásaink a koronavírus ellen

Oldja meg fröccsöntési kapacitásának szűk keresztmetszeteit a Cadmould Emergency Services segítségével.

Cimatron Webinar

Cimatron Webinar

Javítsa a minőséget, csökkentse a hulladék mennyiségét, és készítsen szerszámokat gyorsabban

A fröccsszerszámgyártók egyre nagyobb nyomás alatt állnak, egyre összetettebb szerszámokra van szükség, egyre rövidebb határidőkkel.

Regisztráljon az ingyenes online előadásra

Audi hátsó lámpája a Cadmoulddal optimalizálva

Miért szükséges az integrált CAD/CAM megoldás?

Olvassa el az erről szóló e-könyvet!